Home Travel Israel

Israel

24.4.2018 1 comment

Tak jak dnes začít. Dneska byl jeden z těch BAD DAYS a nějak se mi nechtělo nic? Článek jsem měla už rozepsaný a už je na čase jít ONLINE :-)!!!!  ISRAEL- další z mých vysněných míst,  další malý/velký splněný sen a nezapomenutelné vzpomínky….

Nečekaně a  velmi spontánně se mi podařilo navštívit zemi, která už dlouho vévodila seznamu mých cestovatelských přání.

Zemi, která mě následně nezklamala a od prvních minut mě totálně zasáhla, nadchla. Další místo, kam se určitě vrátím a vím, že mě bude stále víc a víc bavit.

Ač  se to nemusí na první pohled zdát, Israel je moderní a strašně cool.  Má ale zároveň svojí velkou a vlastně tu největší historii, která na vás dýchá všude kolem.

V prvé řadě by bylo asi dobré říct, že nepatřím k věřícím ve smyslu náboženském. Nechci se ale ani nazývat ateistou, protože svým způsobem v NĚCO také věřím, po svém. Myslím, že v životě je strašně důležité něčemu věřit. Protože pokud člověk věří, může pak i  doufat ve vyplnění některých ze svých přání…..

Nemám problém s respektováním jakéhokoliv náboženství, pokud je v mezích normy a neubližuje, mám ráda všechny kultury světa. Každá je svým způsobem výjimečná a má své plusy i mínusy. Mezi mé kamarády patří židé i muslimové,  křesťané i budhisté,…..ve světě jsem narazila na lidi různých přesvědčení. Když  jsem ale teď stála před “zdí nářků”, kde je zapsána (co se náboženství týče)  ta největší historie lidstva, tam jsem si tu věčnou pravdu uvědomila….

Najednou mě zaplavil pocit, že každému normálnímu člověku přece musí jít v životě o to stejné a jediné, ale možná zároveň i o to nejsložitější !!! Většinou se za to modlí každý, bez rozdílu víry. Je to Láska, Rodina, Zdraví a Přátelství…Ve finále totiž každý zjistí, že pokud mu tyto základní, ale nejdůležitější prvky v životě chybí, nemá vlastně nic.

Ortodoxní věřící příliš v lásce nemám, nahání mi totiž trochu hrůzu. Nevím proč, těžce se to vysvětluje, ale tak to cítím.

Tak a teď moje pocity z této země a proč se tam jet podívat….

Za 3 dny plného pobytu jsme toho stihli opravdu hodně.

Velmi důležité při cestování a poznávaní  jakékoliv země je narazit na dobré lidi, případně mít štěstí a někoho  tam znát. Někoho, kdo vám pomůže, vezme vás na místa, která byste normálně nenavštívili, ukáže a představí vám zemi i jinak – jaksi z druhé strany, ne jen jako klasickému turistovi.

Já to štěstí mám v podobě kamarádky a kamaráda. Nej kombinace!! Na Velikonoce si moje maminka toužila vzít Kubíčka ještě na hory, manžel měl spoustu práce s koncem sezóny a  já sama doma – to ani omylem :-). Takže když se naskytla možnost, to nej, co já pro sebe můžu udělat, je vycestovat. Tak neskutečně mi to dává a obohacuje, že to ani to neumím popsat.

První den, 6 hodin ráno a přistavené taxi. Zavezl nás cca dvě hodiny od města Tel Aviv k Mrtvému moři, kde jsme s kamarádkou strávily celé dopoledne a zároveň si udělaly i jakýsi přírodní beauty day. Určitě doporučuji ! Tady totiž zažijete něco, co nikde jinde. Jen tak si ve vodě ležet, koukat se na prstíky u nohou a nemoci plavat –  to je fakt vtipné. A odtud jsme cestovaly do Jeruzaléma a  strávily tam celý den.

Jeruzalém mě totálně dostal, protože jsem se tady cítila jako v jiném světě, jako v říši pohádek… Můj zvláštní pocit jakéhosi  ovlivnění mé osoby všemi těmito lidmi tady – to fakt neumím popsat. Na chvíli, kdy jsem stála uprostřed Kotle ( tak říkají prostoru, kde stojí Zeď nářků ) nikdy nezapomenu…Ta síla a emoce mě dohnaly opravdu k slzám…Prostě – cosi duchovního tam je!!! A je to nádhera….Strávily jsme tam celý den prohlídkami nádherných památek. Vše jsme pak završily kávičkou a návštěvou shopping centra kousek od Kotle…

Druhý den byl na řadě Tel Aviv. Prošly jsme si starou část Jaffa, která má ten nejkrásnější výhled na moře. Večer jsme se zašly podívat, jak to tam žije. Ti, kteří už byli v Tel Avivu, říkali, že se tam paří dost zběsile. Já bych řekla, že ještě víc, jak zběsile. Co se týče klubů a restaurací, to prostě nemá chybu, jsou v tomhle úplně jinde, než je spousta zemí v Evropě. Jedna z nejlepších kuchyní, co jsem kdy jedla….Všechny typy restaurací –  od sushi barků až po jejich typickou izraelskou- je prostě na 1000% nej.  Přijela jsem snad o 3 kg těžší. Mám pocit, že jsme tam jenom jedly!  Na těchto místech jsme potkaly samé tak nádherné lidi, že mi padala brada. Líbí se mi,  když lidi vypadají a působí čistě ( nevím, jestli to dovedu dobře popsat…prostě někdo vypadá jako špindíra, “lacině” a někdo prostě budí dojem čistoty, upravenosti a vůně ) a tady to tak bezesporu je . Všeobecně jsem byla hodně příjemně překvapená, jak krásně čistá tato země to je.

Další den jsme strávily na pláži v Netanya. Krásné široké pláže, kde všichni sportují, surfují a kajtují…..Nádherně čistě moře. Zní to až neuvěřitelně, že? Tak si tam zajeďte a uvidíte, co  krás se skrývá pouhé 3 hodiny letu na území Israele….

A víte co? Tak trochu mi to něčím chvílemi připomínalo Californii :-). To asi nádechem tamního lifestylu…Za mě MUST SEE…!!!! Kdo už v Izraeli byl ? A sdílíte stejný názor?

PS.: snad dneska bude lepší den, dle rána a počasí asi ne :-(. KISS Vaše Baruě

 

I WANT TO INSPIRE YOU BECAUSE YOU INSPIRE ME

 

WITH LOVE

RECENT POSTS