Home Travel CÁDIZ & RONDA

CÁDIZ & RONDA

11.11.2014 3 comments

Ahojky, tak dneska to vezmeme trochu z jiného soudku než jste zvyklí a zavítáme trochu do historie :-). Uvidíte pár fotografií z dvou historických měst v jížní části Španělska a dozvíte se pár zajimavých informací. Užijte si to a hezky si počtěte…:-)

IMG_5856_Fotor_Fotor

Cádiz leží na pobřeží Atlantického oceánu ve španělské oblasti Andalusie a je jedním z nejstarších evropských měst, neboť lidské osídlení se zde datuje již od 12. století před naším letopočtem. Kuriózní je geografická poloha města. Leží na úzkém a nevelkém poloostrově. Výhodou tohoto faktu je, že turista se zájmem o dějiny a kulturní památky má v historickém centru tohoto prastarého města vše pěkně “po ruce” a nemusí se příliš trmácet. Nejvýznamnější památky se koncentrují na náměstích. Srdcem historického centra je Plaza de Mina, kde stojí městské museum. Za hlavní náměstí je považováno Plaza San Antonio, kde stojí kostel svatého Antonína a řada dalších staveb nevyčíslitelné historické hodnoty. Asi nejvýznamnější sakrální stavbou města je barokní katedrála postavená v letech 1722 až 1838.. Cádiz je známý nejen historickými budovami, ale rovněž nádhernými plážemi, které patří k nejkrásnějším v celém Španělsku. Nejznámější se jmenuje La Playa de la Caleta a díky své fotogeničnosti se objevila například v bondovce Dnes neumírej. Oblibě se těší i tříkilometrová La Playa de la Victoria a z Playita de las Mujeres je zas pěkný výhled na historické centrum města

IMG_5757_Fotor_C
IMG_5755
IMG_5758_Fotor_Collage

Cádiz Cathedral…:-) AMAZING!!!!!!!!

IMG_5864

Cádiz vás okouzlí svěžím mořským vánkem, zvláštní atmosférou a hlavně milými obyvateli. Jde o úplně jiné místo než je Marbella a určitě by vám neměl chybět ve vašem cestovatelském deníčku:-).

IMG_5913 IMG_5757_Fotor_Collage

Tento výhled je opravdu úchvatný nemyslíte? Nejvíce mě zde nadchly malé uličky, architektura, historické centrum, katedrála monumentálních rozměrů a krása Atlantického oceánu.

IMG_5765

Ronda je jedinečné andaluské město, které bylo vystavěno na okraji 100 metrů vysoké rokle, nad řekou Guadalevín. Přes tuto rokli nesoucí název El Tajo, se klene most Puente Nuevo, který je spojnicí mezi starou a novou částí města. V novém městě však neočekávejte žádné moderní stavby, bylo totiž vystavěno v 18. století a jeho název je tedy poněkud relativní. Je velmi oblíbená turistická destinace, během letních měsíců zde však někdy bývá až příliš přelidněno. Přitahuje hlavně milovníky kulturních památek a nejrůznějších historických pamětihodností. Najdete zde také mnoho turistických podniků, obchůdků a krámků se suvenýry. Přesto si Ronda dokázala uchovat svou působivou atmosféru.

IMG_3584_Fotor_Collag_Fotor

Ve staré čtvrti Rondy se můžete procházet úzkými klikatými uličkami, které vyúsťují na malá utajená náměstí ukrývající krásné paláce.  Mezi ty nejhezčí patří Palacio de Mondragón, v němž dnes sídlí malé muzeum. Východní části města dominuje minaret postavený v nazarénském stylu, který náleží ke kostelu San Sebastián. Jih Rondy je obklopen pozůstatky starých arabských hradeb. V novém městě najdete uctívanou býčí arénu Plaza de Toros, na které probíhají zápasy toreadorů s býky už od roku 1785. Plaza de Toros patří mezi nejstarší arény v celém Španělsku. V září zde pravidelně probíhají jedny z nejvýznamnějších zápasů. Ronda je situovaná v romantické krajině na severní straně pohoří Sierra de Ronda. Dnes zde žije kolem 20 tisíc obyvatel, kteří se zabývají obchodem s koňmi, ovocem, vínem, zeleninou a rovněž je živí i práce v turistickém ruchu.

IMG_3584_Fot_Collage

Pokud někdy zavítáte do této části Španělska, tak určitě stojí za to vidět tyto překrásná města. Cádiz je zhruba dvě hodiny cesty od Marbelly. Doporučuji nejezdit směrem tam po dálnici, ale jet kolem moře přes Tarifu, kde jsou přírodní písečné duny a nádherné pláže. Po cestě uvídíte krásnou  přírodu, stará městečka v horách a narazíte i na pár velkých býčích farem. Ronda leží od Marbelly cca 50 km, ale jedete serpentýnami v horách, takže určitě hodinku a půl počítejte. Cestou jsou krásné vyhlídkouvé stanoviště, kde můžete udělat spousty fotografií. Cesta je skvělá pro motorkáře. Potkáte jich tam opravdu mnoho. Tyto malebná města jsou ideálním jednodenním výletem pro zpestření vašeho pobytu v Andalusii.

PS: Objevování nových míst a poznávání nových krás a atmosféry měst je opravdu zajimavé a historicky neuvěřitelné…Vždy mě zamrazí, když si představím, jak tohle vše někdo mohl před tisícemi let postavit. Každé město, kraj, člověk a čin píše historii. I vy tady za sebou něco zanecháváte a to je k zamyšlení… Proto mě baví vás inspirovat a zanechávat na tomto světě nějakou stopu. Mějte se krásně a já jdu užívat poslední slunné dny, než se vydám zpět do ČECH za vámi. KISS Vaše Baruš

I want to inspire you because you are inspiring me

 

WITH LOVE

RECENT POSTS