Home Sport/Health/Gastro Sweet life with Stevia

Sweet life with Stevia

5.9.2014 0 comment

Myslím, že o cukru a náhradních sladidlech se už napsalo a bylo řečeno mnoho. Máte stejný názor?

Někdo říká, že cukr je jed, rozdíl mezi bílým a hnědým cukrem žádný, náhradní sladidla jsou jen další nezdravou náhražkou. Zmatek… Jeden říká, že je lepší sladidlo, druhý klasický bílý cukr a třetí, že jenom třtinový a čtvrtý pak, že vše je špatně a jenom med. No nevím jak vy, ale já jsem z toho blázen :-). Nevím komu a čemu mám věřit. Proto abych nemusela denně přemýšlet, jak to vlastně je, tak sladím stévií a nebo medem. Med si ale všude nosit nemůžu. To bych byla spíš celá medová já a ne moje kafe:-)

IMG_1694

Asi vás zajímá co to Stévie je, že ?

IMG_1720

Je to přírodní sladidlo bez kalorií, vhodné jak pro diabetiky, tak pro udržení štíhle linie. Je asi tak 200 až 300 krát sladší než normální cukr. To je asi jedna z maličkých nevýhod pro člověka, než si zvykne, jak jí používat. Není to ale nic dramatického. Parkrát se mi stalo, že kávu na kterou jsem se celá třásla jsem musela vylít do umyvadla a udělat novou, protože to bylo strašně přeslazené. Stačí opravdu malinko. Vzhledem k tomu, že na sladké moc nejsem, tak prakticky cukr doma nepotřebuji a ani mi extrémně nechybí. Vše nahrazuji stévií. Dávám si jí do kafe, domácích limonád, omáček. Nevýhodou je, že má specifickou chuť a člověk si na ní musí zvyknout, jako na umělé sladilo. Mě osobně to nevadí. Když mám chut’ na klasický cukr, tak použiji hnědý neboli třtinový, ale to je opravdu málokdy. Miluji chut’ medu, takže většinou používám med nebo stévii.

IMG_1699

Cena Stévie je poměrně vysoká, ale vydrží vám opravdu dlouho. Jak už jsem se zmínila, je opravdu sladká a stačí velmi málo. Můžete jí sehant v tekuté formě , nově i v příchutích ( vanilka,malina citón atd. ), super do limonád a na vaření, v práškové (větší balení na doma, na slazení kávy, čajů, omáček ), v dávkovači (na cesty, do kabelky).

Závěrem chci říct, že i mnoho významných společností začalo používat Stévii. Velkým příkladem je COCA-COLA, která spustila na trh Colu slazenou stévií. Bohužel zatím je pouze v Jížní Americe. Pro milovníky Coca-Coly doufejme, že bude brzy i na českém trhu.

IMG_1686

PS: Tohle jsou moje oblíbené hrníčky z mých cest. Pokaždé když někam jedu, hledám Starbucks a kupuji si hrnek, jako talisman. Každé ráno, když z nich piji, tak si vybírám podle nálady, kde bych zrovna chtěla být :-). Mějte sladký život. KISS Vaše Baruš

I want to inspire you because you are inspiring me

 

WITH LOVE

RECENT POSTS