Home BK People ALEŠ KOTALÍK

ALEŠ KOTALÍK

10.8.2015 10 comments

Ahojky, už mnohokrát jsem dostala otázku: “A kdy bude v BK People tvůj manžel ? “Dlouho jsem nevěděla, jestli se to vůbec hodí a hlavně – jestli s tím ON bude souhlasit :-). ANO, hádáte správně, nakonec se mi to podařilo, řekl : „ Tak teda jo“ :-)

Dnes vám tedy mohu představit jednoho z nejdůležitějších lidí v mém životě. Je to moje rodina, můj kamarád se kterým se zasměju až k slzám, moje denodenní inspirace, motivace, láska, pro kterou mi bije každý den srdce. Je to člověk, který mě doopravdy zná a miluje mě přesně proto, jaká jsem. Zná moje slabé a silné stránky. Je to ten, který je tady po mém boku, když mi je nejhůř, ten, který za mnou bude vždycky stát. Ten, který – troufám si říct – mě nikdy neopustí a váží si mě proto, kdo jsem. Tyto pocity máme vzájemné a jsou opravdu silné, nezlomitelné, trvalé.

V úvodu jsem se trochu rozvášnila, ale pochopte, že tento BK POEPLE je pro mě opravdu jeden z těch nejosobnějších a nejcitlivějších.

Chci vám manžela představit i z jiného pohledu, než jako moji druhou polovinu a lásku mého života. Představuji vám ho jako profesionálního sportovce, který od 5ti let stál na bruslích a do svých 35 let je nevyzul. Jako moji velkou inspiraci, jak dosáhnout někdy i zdánlivě nemožného, třeba i za cenu nepříjemných obětí.. NIC není zadarmo!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ano, můj manžel byl profesionálním sportovcem. HOKEJISTOU :-). Proč se o této jeho životní etapě chci zmínit? Protože mě svým přístupem k cestě za snem neskutečně inspiruje a motivuje. Znám málo lidí s takovou cílevědomostí a pílí, jako je právě on. A ta úspěšná hokejové léta jsou opravdu výsledkem velké dřiny a odříkání. Nikdy nebyl ten vyslovený talent jako Jágr a tak musel makat 100 krát více.

Jsem přesvědčena, že si jen málokdo dokáže doopravdy představit, co stojí za obrovskou dřinou býti profesionálním sportovcem…. Je to o každodenním odříkání, dřině, podřízení veškerých dalších aktivit jednomu cíli – sportu, výkonnosti!!! A je to práce velmi nestabilní, nejistá a psychicky náročná ( hlavně pokud jste hodně přemýšlivý člověk a nedokážete brát problémy jen tak s lehkostí…). I když sportu zasvětíte dětství, mladí, nikde nemáte zaručeno, že vás nakonec bude živit, že se dostanete do extraligy či nějakého zahraničního týmu. A nebo se vám může jednoho dne stát, že se při zápase zraníte a najednou se vám vaše vysněná profesionální kariéra otočí o 180 stupňů, rozplyne se před očima… Přijde mi to jako velmi nejistá sázka do loterie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Když zůstanu jen u hokeje …. představte si, kolik kluků ho chce hrát? Je jich mnoho, všichni se vidí v NHL a hlavně tatínkové je v tom mohutně podporují. Jenže cesta tam je dlouhá a trnitá… konkurence obrovská. A jen talent rozhodně nestačí, pokud není podpořen obrovskou prací. I tady platí známé : HODNĚ POVOLANÝCH, MÁLO VYVOLENÝCH.

Pro všechny tyto důvody, které jsem teď tady z amatérského pohledu popsala, pro pocit, který ve mě sportovní svět zanechal, jsem velkým obdivovatelem svého manžela. Jeho kariéra byla doslova snová a velkým právem zasloužená. V rychlosti vám představím tu opravdu náročnou cestu jeho kariérou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Začínal v rodném Jindřichově Hradci. Teprve v dorostu přestoupil do Českých Budějovic. Studoval tu gymnázium a zároveň náročně trénoval, což rozhodně nebylo jednoduché. Zde také poprvé nastoupil za mužstvo mužů. Na mistrovství světa v ledním hokeji hráčů do 20 let v roce 1998 ve Finsku patřil v českém mužstvu k jeho nejlepším střelcům. Na základě zde předvedených výkonů ho draftovalo Buffalo Sabres na celkově 164. místě. Avšak za Buffalo si zahrál až v sezoně 2001-2002. V NHL odehrál 9 sezón, 542 zápasu. Z toho za Buffalo Sabres odehrál sedm sezón. V roce 2006 přišla nominace na olympijské hry a roku 2008 a 2009 na Mistrovství světa. Na jaře 2009 byl vyměněn do týmu Edmonton Oilers. V červenci 2009 podepsal tříletou smlouvu s týmem New York Rangers. V Rangers odehrál 45 zápasů, poté byl vyměněn do týmu Calgary . V následující sezóně , bohužel, vynechal začátek kvůli zraněnému kolenu a do sestavy Flames se vrátil až v prosinci. Na jeho konci ho trenér nejprve poslal na tribunu a později na farmu American Hockey League do týmu Abbotsford Heat. V létě 2011 přestoupil z Calgary zpět do Buffala. Po přípravném kempu ho Sabres zařadili na listinu volných hráčů, neboť se potřebovali dostat s platovým stropem pod povolenou hranici. Jelikož si ho nikdo nevybral, byl poslán na farmu. To ale po dohudě s klubem Aleš odmítl a začal si dojednávat svůj návrat do českobudějovického Mountfieldu, za nějž poprvé nastoupil 7. října 2011 a hostoval zde do konce sezóny. Po odchodu extraligového Mountfieldu z Českých Budějovic do Hradce Králové v červnu 2013 byl členem skupiny odchovanců, kterým se nakonec podařilo získat licenci pro 1. Ligu. Vybudovali společně nově vzniklý tým – nyní ČEZ Motor České Budějovice a je jeho spolumajitelem s cílem vrátit ho do Extraligy.

Trochu kolotoč, nemyslíte?

Od malinka trénujete na ledě a sníte, že budete hrát někdy extra ligu, pak třeba i NHL. Je to pro vás a pro mnoho dalších sen. Trénujete celé mládí a vlastně ani nevíte, jestli na to máte. Chleba se láme někdy kolem 15 – 17 let, kdy už může trenér říct- ten má na to hrát VELKÝ HOKEJ. Ale kolik takových kluků je a kolika se to opravdu podaří? Myslím, že hlavní motivací pro mladé sportovce je především láska ke zvolenému sportu, velké odhodlání, musí dřít a také se smířit s tím, že mnoho jiných lákavých aktivit bude pro ně TABU.

Za ty krásné roky po jeho boku jsem pochytila, jak to v tomto světě sportu chodí. Prožila jsem s nim opravdu nelehké chvíle a i konec kariery. Vím, co to pro sportovce znamená skončit. Že to není pro nikoho jednoduché. I když jak říká manžel, on skončil s hokejem, protože ho už přestal bavit a dostal se do stavu vyhoření…Jedno z toho plyne… a je jedno, jestli děláte sport nebo třeba manažera. Prostě práci, kterou jste milovali a bavila vás. Jakmile vás to ale bavit přestane, nic vám pak nejde a výsledky nikdy nemohou být ty nejlepší. A pokud jste člověk, který chce být ve svém oboru spokojený, šťastný a úspěšný, raději to vzdáte, abyste zase začali toužit po nějakém dalším cíli. Po každém konci přeci přichází nový začátek, né…?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

INTERVIEW

1. Jak by ses představil čtenářům BK Blogu?

Ahoj, jmenuju se Aleš a Vám čtenářům mě už představila moje manželka ve velmi obsáhlém úvodu :-). Momentálně jsem ve sportovním důchodu po hokejové kariéře a věnuji se všemu, na co jsem během kariéry neměl moc času.

2. BEAUTY – Jak pečuješ o svojí plet‘ ? Jakou používáš kosmetiku, parfém a jak relaxuješ ?

Kosmetice a péči o pleť nerozumím, s tím mi ráda pomáhá Barča. Mám velmi suchou kůži, proto se bez jakéhokoliv hydratačního krému prakticky neobejdu. Můj oblíbený parfém je TERRE od Hermés a relaxuju nejradši s přáteli na golfu.

3. SPORT/HEALTH – Jak se udržuješ v kondici? Oblíbený sport, účinná dieta a nějaká zdravá vychytávka?

Po kariéře se snažím udržovat stále v kondici, abych se pořád cítil dobře. Chodím posilovat, jezdím na kole a každý týden chodíme s partou bývalých hokejistů na led u nás v Českých Budějovicích. Doma se snažíme jíst zdravě hlavně kvalitní potraviny, žádné diety nedržím možná proto, že nemám problémy s přibíráním kil po kariéře. Jinak vlastně jím co mi chutná, občas i klasickou českou kuchyni, svíčková nebo vepřová s knedlíkem u piva mi nedělají problém… :-)

4. GASTRO – Jaká je tvoje oblíbená kuchyně ? Vaříš rád? Tvůj gastronomický zážitek na který nemůžeš zapomenout? Tvoje tipy na oblíbené restaurace?

Nemám jednu oblíbenou kuchyni, na cestách jsem zkusil téměř všechny. Mám rád z každé něco, nejsem v jídle nijak vybíravý, ale nejvíc si asi užiju italské těstoviny a klasický americký steak medium rare a čerstvé sushi. Doma moc nevařím, spíš vůbec, mám totiž doma skvělou kuchařku :-). Gastronomických zážitků jsem zažil tolik, že je velmi těžké vybrat jeden nezapomenutelný….možná svatba mého kamaráda v Toskánsku a večeře s manželkou v rodinné restauraci uprostřed vinic z jejich domácích produktů, všem doporučuji. A restaurace? Taky je jich mnoho, ale třeba Nobu v NYC, Meet market v Palm Beach na Floridě nebo třeba Risorgimento v Sirmione na Gardě ve mně zanechaly velké zážitky… V Praze La Finestra nebo Sasazu. A na pivo do Budějovic do Masných Krámů.

4. STYLE – Co si vybavíš pod slovem styl? Tvůj nejoblíbenější návrhář? Kde rád nakupuješ, obchody u nás, ve světě, online obchody a jak by si popsal svůj styl? Na čem ulítáváš?

Každý má nějaký “svůj styl“, u mě je to spíš jednoduchost, ta se mi moc líbí…triko s dobrým střihem, džíny nebo šortky a tenisky, přes to sportovní sako, na těch ulítávám, už je pomalu doma nemám kam dávat. A samozřejmě obleky. Z návrhářů mám rád třeba John Varvatos, Dsquared2 nebo Zadig&Voltaire, mám i pár super věcí od Lukáše Macháčka. Cenu moc neřeším ani na jednu stranu, doma mám kusy velmi drahé hned vedle trika za pár stovek, hlavně se mi to musí líbit. Nakupuju v zahraničí, hlavně při cestách do Ameriky nebo Itálie, doma v Čechách prakticky vůbec a online výjimečně. Manželka je mi v tomto celém věrným průvodcem….divné, že ?? :-)

5. TRAVEL – Jaký máš vztah k cestování? Máš oblíbené místo, město a nějakou vysněnou destinaci? Kam nám doporučíš určitě vycestovat?

Díky hokeji jsem toho procestoval hodně nejen v Americe, kam se pravidelně vracím. Mám rád zpomalený a golfový život na Floridě i chaos typu New York nebo Las Vegas. Moc se mi líbilo třeba v Calgary v Kanadě. Teď po kariéře mám více času a plánuji si rozšířit cestovatelské obzory. Určitě se časem chci podívat do Indonésie, Austrálie nebo Japonska a Číny. Mým snem jsou Havajské ostrovy a sever Kalifornie Napa Valley, doufám,že si ho brzy splním :-). Navíc, jak určitě víte z Barčiných Travel postů, tak mám doma velkou cestovatelku, takže jsem si jist, že mě tyto destinace neminou.

6. Prozradíš nám na sebe nějakou osobní věc?

Neumím prohrávat, jsem tvrdohlavej a těžko snáším neúspěchy v čemkoliv, co dělám. Musím povolit v náročnosti na sebe a nemyslet si, že vím vždycky všechno nejlíp :-).

8. Jaký je tvůj životní sen? Co tě v životě nejvíce inspiruje?

Hodně snů a cílů v životě už jsem si splnil, ale ten nejdůležitější mě ještě čeká….mít zdravou, šťastnou a spokojenou rodinu. Inspirují mě všichni lidé kolem mě, v dobrém i špatném a od každého si vždycky něco vezmu. Rád bych se taky dál v životě věnoval profesně něčemu, co mě bude inspirovat, bavit a naplňovat. Ale co to bude, zatím netuším, nikam nechvátám :-)

9. Co se ti vybaví pod mým oblíbeným mottem Y.O.L.O – You only live once ( žiješ jen jednou)

Mně se vybaví moje manželka, která si YOLO žije každý den a velmi mě tím inspiruje a mění, doufám, že k lepšímu :-). Lásko…děkuju. Dál snažit se užívat si života, dokud to jde. Pro každého to znamená třeba něco jiného, prostě snažit se naplnit si život hlavně tím, co tě baví, ať už je to cokoliv, a lidmi co máš rád. Nikdo neví, jak dlouho tu možnost ještě budeme mít.

10. Co by si vzkázal čtenářům BK Blogu ?

Mám rád české přísloví: “ Přej a bude Ti přáno“, zkusme se podle něj taky řídit a bude nám v Čechách líp :-). No a samozřejmě sledujte Barčin blog, ať Vás inspiruje tak krásně jako mě doma…:-)

IMG_2734

Děkuji ti za hezký rozhovor a tvojí podporu. Zbytek ti řeknu doma. Jsem nejpyšnější holka!!!!

PS.: Doufám, že se vám tento pro mě hodně vyjímečný rozhovor líbil a zanechal ve vás krásné pocity. Trochu jsem vás nechala nahlédnout i do mého soukromí, protože moje rodina je pro mě to nejkrásnější a nejcenější co mám. Mějte krásný nový týden. KISS Vaše Baruš

I WANT TO INSPIRE YOU BECAUSE YOU ARE INSPIRING ME

WITH LOVEPEACE

RECENT POSTS