Home Mommy Mommy Tips I.

Mommy Tips I.

31.3.2016 14 comments

Krásný večer všem ( vám ráno :-) ) ! Právě jsem dokončila Kubíčkovu řádnou hygienu, vykoupala, učesala, pustila písničku a dala do pelíšku :-). Očkem po mě ještě pokukuje, ale mám teď zhruba 3 hodinky čas do dalšího kojení a musím vám zase něco napsat. Takže – po celodenním kolotoči usedám konečně za počítač a jdu vám mezi večeří sesmolit a dokonočit “pár vět“….Bude to článek, který jsem vám slibovala. O mých pocitech v šestinedělí a co jsem zatím pochytila a pochopila. Je to všechno pouze můj názor !!! Uvidíme, kolik z vás má podobný a najde se v něm. Třeba tady také získáte pro sebe nějaké rady, drobné zkušenosti.

5 DSC_2780 BW

Jakožto novopečená máma se cítím plná dojmů. A co se mé maminkovské role týká – mám ze sebe pocit,že jsem se jí zatím zhostila docela dobře a proto si troufnu šířit dál svoje názory. Nechci si hrát na dokonalou mámu ani tvrdit, že všechno dělám správně. Sama to nevím a sama jsem mámou krátkou chvilku. A učím se!! Dělám vše nejlepší podle svého instinktu a svědomí. Chci se zde jen vypsat z pocitů /šestinedělí / a touhy vám poradit něco z mého krátkého období bytí mámou.

Tak jdeme na to!!!!!

1. MÍT NĚKOHO PO RUCE a nebo se naučit dobře TYGŘÍKA

Facetune (kopie)

Ano, ano. Je to tak. V šestinedělí a zejména v těch začátcích je vám každá ruka dobrá. Nejčastější slova, která mi padají z úst, jsou podej, přines, podrž, počkej…:-). Zní to možná trochu strašidelně, ale jenom zní…Je pravda, že když jste po porodu v né úplné kondici a potřebujete fungovat, jde to obtížněji. Musíte na sebe dávat větší pozor a proto vám jsou vaši nejbližší velkou oporou. Nejsem typ, který se bez problémů smíří s nepořádkem a prázdnou lednicí – byť dočasně. A proto, když jsem měla být doma sama / manžel mimo město/, povolala jsem svoji nebo manželovu mamku , které mě moc pomohly. Navařily, naklidily a pomohly při běžných věcech.

Já osobně si nejraději dělám věci sama a v tomto období člověk chce být hlavně co nejvíce s miminkem a manželem. Chce se adaptovat a užívat si ten první čas čerstvé rodinky. Ale určitě ostatní členy své rodiny využijte. Oni navíc budu velmi rádi a nakonec se budete loučit se slzami v očích.

U nás to vypadá, že zásadní a nejdůležitější držení miminka – je TYGŘÍK. Ten vám pomůže vždy, když budete sama. Máte u toho jednu ruku volnou, což vám hodně usnadní život a dovolí i něco doma udělat. Kubíček tuto polohu miluje.

2. MIMI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Další skvělý pomocník – pokud jste doma sama a nemá vám kdo pohlídat miminko, když se zrovna potřebujete najíst, vykoupat, vyčistit zuby, uvařit a pokud ho musíte mít pořád u sebe a na očích, jako já :-). – tak to je hnízdečko MIMI. Úžasná věc, parádní vychytávka! Kubíčka si v něm přemisťuji z bodu A do bodu B., takže ho nemusím nechávat v postýlce, ale může být stále vedle mě. Je to fakt neocenitelný pomocník.

3. RYCHLO SNÍDANĚ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ráno jsem zvyklá snídat a snídaně miliju. Bohužel, nyní si i nich tak dlouho neposedím a když potřebuju ráno fungovat, tak s prázdným žaludkem určitě nelze. A navíc, pokud kojíte, je důležité jíst dobře a kvalitně. Můj recept na super vitamínovou bombu, která je rychlá a můžete ji jíst i průběžně za pochodu. Moje oblíbená miska – AVOKÁDO – BANÁN – KOKOSOVÉ MLÉKO – MED ( rozmixuji ) posypu CHIA SEEDS, GOJI, OŘECHY. Za 5 min hotovo!!! SUPER FOODS ( www.thefreshmarket.cz )

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. KOJENÍ

Pokud si také přijdete trochu jako “dojná kráva”a kojíte o sto šest, pak velkým pomocníkem v začátcích, který vám nesmí chybět, je krém na bradavky. Největší úleva a pomocník. Po porodu jsem už nechtěla o bolesti ani slyšet, ale dalším jejím atakům byla vystavena právě prsa. Než si zvykla na tu moji hladovou vysávačku :-). Dále je dobré mít i odsávačku. Nikdy nevíte, kdy vám prsa začnou tvrdout, bolet…Raději ji mít v záloze, než se v noci budit bolestí. Mně se to stalo zatím dvakrát, kdy si Kubíček trochu přispal a já potřebovala nutně kojit. Myslela jsem, že mi prsa prasknou :-)

5. PLENKY

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mít velkou zásobu plenek, jak jednorázových, tak klasických látkových!!! Říkala jsem si, jestli toho všeho nemám nějak moc, ale tyhle praktické věci se vám neztratí a jsou velmi užitečné. Kubíček je doslova muž činu a plenky měníme snad 10 krát za den. A látkové pleny jsou mým pomocníkem na všechno – zavinuji, otírám mléko, zakrývám atd. Doporučuji dbát na kvalitu a příjemný materiál. Já mám pleny od LODGER a Sophie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. MANA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nestíháte se najíst, když vás přepadne moment hladu? Nechcete do sebe jen tak něco narychlo hodit, ale chcete si dopřát kvalitní výživu? Tak pak je dalším pomocníkem MANA. Nápoj, který se rozmíchá s vodou a je hned určen k snědku :-). Mně tento nápoj hodně pomáhá, když nemám čas na vyvařování, svačinu a tak.

7. KOJÍCÍ POLŠTÁŘ

Facetune

Nejlepší kámoš, když nekojím v posteli. Mám super od firmy ERGO BABY. Je malinký a ideální pro novorozeňata. Doporučuji, když chcete pohodlně kojit v sedě.

8. BODÍČKA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Netušila jsem, kolik jich budu potřebovat…Nedostatkové zboží. Nebo abych to upřesnila – je pravda, nemám jich nijak zbytečně moc. Neustále peru, protože jsem blázen, který musí mít vše stále čisté a navoněné. Točím je stále dokola ….a proto bych doporučila dbát na kvalitu, aby se hned nerozpadly. Kubíček dostal i pár fešných kousků od firmy PETIT BATEU, oba jsme z nich nadšeni. Jsou kvalitní, krásné, pohodlné a malému moc sluší…

9. FOTKY

IMG_7026

Jedna jediná spící fotka z miminkovského focení…Ach jo :-). Malinkej vůbec nechtěl spinkat. Asi se už cití jako chlapák, možná je trochu po mamince a potřebuje mít stále přehled co se děje. Proto všem doporučuji ( pokud budete chtít NEWBORN fotečky ), tak co nejdříve to půjde. A jestli vám můžu doporučit pokud jste z Českých Budějovic, tak Evička dělá překrásné fotky a navíc je strašně fajn člověk.

10. KRÉMY

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Určitě musíte mít po ruce krémy na miminko. Já používám Bepanthen. Zatím jsem s nim moc spokojená. Používám na citlivou pokožku zadečku ZEJMÉNA pro prvních 12 měsíců a pak Bepanthen Care Mast, kterou využijete i vy. Skvělá hlavně na ruce a nebo hodně vysušenou pleť.

11. JEDNORÁZOVÉ PŘEBALOVACÍ PODLOŽKY

Neměla jsem je a asi po dvou dnech, po 5.vyprání jedné a té samé podkladové pleny jsem usoudila, že takhle ne. Opatřila jsem jednorázové, které můžu po ušpinění vyhodit, stejně jako plenu..Super! U kluků si dávejte určitě pozor na čurání. Za tu krátkou dobu máme počuranou zeď už mnohokrát :-)

12. MINI POSTÝLKA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Určitě jedna z věcí, která je nezbytná. Hodně vám pomůže pokud je na kolečkách, pokud není, tak je můžete navratat, stejně jako jsme udělali my. Je to super praktické. Tuto postýku STOKKE využívám naprosto všude ( ložnice, obyvák, koupelna, kuchyň ).

KUBIK WEB

Tak tohle jsou zatím moje první postřehy z doby šestinedělí. Určitě ještě další přijdou a já se vám s nimi zase svěřím. Mám pocit, že už jsme toho s Kubíčkem hodně zažili :-). Jeho programu se musím totálně přizpůsobit. Po pár dnech jsem měla dojem, že už máme zajetý nějaký režim a podle toho si můžu naplánovat den. Omyl, každý den je jiný a každý den mě překvapí. Jakmile si naplánuji jít si po obědě odpočinout, protože on i on tou dobou vždy spí, rozhodně zrovna spát nechce a kňourá. A podobné situace mě potkávají celodenně. No, některé z vás to znají…Je neuvěřitelné, jak rychle roste….Už vím, že tohle mimi období bude brzy pryč. Takže i přes občasnou velkou únavu, vstávání po dvou / třech/ hodinách, neustálém přebalování a pocitu, že jsem kojná či zásobárna mléka, mně to za to stojí. Je to takový nonstop JOB, ale mě to baví!!!! Doufám, že jsem třeba někomu pomohla svými postřehy a radami, nebo jste se třeba jen zasmáli a něco /snad příjemného/ početli.

Kubik a Bara

PS.: Doufám, že se vám moje tips líbily a nějak vás obohatily. Budu ráda, když mi napíšete vaše tips a jak vás článek zaujal. KISS Vaše Baruš

 

I WANT TO INSPIRE YOU BECAUSE YOU ARE INSPIRING ME

 

WITH LOVE

 

 Content Marketing – Elite Bloggers

RECENT POSTS