Home Mommy Your Questions my Answers – about Pregnancy

Your Questions my Answers – about Pregnancy

21.2.2016 7 comments

Jak šel čas s bříškem a pár tips…:-)

IMG_5184

IMG_4024

Ahojky holky, dostávám od vás často pár otázek, které mi chodí pořád dokola…:-)

Kolik jsem v těhotenství přibrala?

Kdy mám termín?

Co a jak jsem v těhotenství cvičila?

Jak jsem se stravovala?

Čím jsem se mazala / jaké produkty jsem používala?

Tyto otázky mi přišly snad milionkrát :-). Nebylo v mých silách vám všem na ně jednotlivě odpovídat, tak jsem se rozhodla vyřešit svůj dluh a napsat na toto téma článek. Protože usuzuji, že to řadu z vás hodně zajímá…

IMG_4028

VÁHA

Přibrala jsem zatím 13 kilo. Upřímně řečeno, to jsem neočekávala. Myslela jsem si totiž, že přiberu mnohem více. Když jsem otěhotněla, tak mi opravdu párkrát prolétlo hlavou, jaká nejspíš budu velká koule :-). To se naštěstí až tak nevyplnilo. Ano, přijdu si jak koule, ale není to nic dramatického. Jsem spokojená, jak to dopadlo. Nejde ani tak o vzhled, ale spíš o fyzickou stránku. Skutečně si nedokážu představit tahat ještě 10 kg navíc. K porodu to také asi není nejideálnější…. Jednak to musí být fakt dřina pro tělo, ale některé mamince to může narušovat i psychickou pohodu. Myslím, že je blbost v těhu řešit až tak kila, ale také je mi jasné, že je řeší každá….:-)

MOJE RADA: buďte šťastné za to, že vaše těhotenství probíhá bez komplikací a že je mimi v pořádku. Pokud budete hodně přibírat, tak se na to podívejte pozitivně. Je to období jednou, dvakrát, možná třikrát za život, kdy kila nemusíte řešit. A co, že máte větší zadek v džínách a volnější trička se stala náhle uplými ??? Dívejte se na sebe jako na zázrak!!! Pozorujte ty změny spíš jako něco výjimečného a že vlastně tohle celé se děje pro toho mimíska v bříšku…

IMG_4025

STRAVOVÁNÍ

A hned navážu na váhu….Jídlo jsem nikdy neřešila a nejsem vůbec vyznavač diet. Jídlo miluji a kdo mě zná, ten ví, že se neomezuji a jím opravdu hodně. Když říkám HODNĚ, tak myslím opravdu hodně :-). Co ale dost řeším, je kvalita a původ potravin. Snažím se jíst zdravě a tak svému tělu dávat to nejlepší. A skutečně ujíždím na SUPER FOOD. Běžně se stravuji asi takto:

SNÍDANĚ – dva chleby s avokádem nebo šunka sýr / zelenina / a nebo jogurt se vším možným :-) matcha tea nebo kafé / fresh džus
SVAČINA – ovoce / tyčinka / Cottage
OBĚD – miluju těstoviny ( nejčastější můj pokrm ) / či různá rizota
SVAČINA – sýr / Jogurt s ořechy / tyčinka / ovoce
VEČEŘE – většinou jím maso ( krůtí, vepřové, hovězí ) / příloha – zelenina / brambory

IMG_4021

Tohle je fakt takový základní jídelníček, když to sepíšu v pár řádcích. Samozřejmě, že jím i v restauracích a mám dny, kdy se tam objeví i nějaký ta “prsárnička” :-). Jako smažák, knedlo vepřo zelo, sladkosti, apod.

Během těhotenství tomu nebylo jinak. Jen jsem vypustila alkohol ( občas sklenička  dobrého vína ), kafe jsem také trochu omezila, ale pila jsem ho ( průměrně jedno/dvě týdně ), samozřejmě jsem vypustila svoje milované tataráky a syrové ryby.

Chutě jsem žádné extra nepociťovala. Jenom v prvním trimestru mi přišlo, že mám větší chuť na sladké, takže jsem si třeba po večeři v restauraci vždy zakousla dezertík ( a to na sladké moc nejsem ). A teď, ve třetím trimestru, jsem se začala ládovat paprikami a kedlubny. Snědla jsem na posezení třeba i 4 kedlubny a 7 paprik…. NE, nekecám :-)

Vlastně, když se nad tím zamyslím / vzhledem k tomu, že sladké mě nikdy příliš neoslovovalo/, tak v těhu asi mlsám víc. Takže možná tohle byla jediná změna, ale nijak zásadní. Občas jsem si zkrátka dala víc sladkého…

MOJE RADA: neřešte jídlo, kila navíc ….a nepozorujte se tolik! A když na vás přijde depka, že vypadáte jak koule, tak už ráno vstávejte s myšlenkou, že ta koulička bude jednoho dne pryč, v rukou budete držet její úžasný obsah a na nějaké kila si už ani nevzpomenete :-). Užívejte si dobrého jídla – POŘÁD :-).

IMG_4757_Fotor_Collage

TERMÍN

mám 24.2 :-) No ale Kubíček si ho asi zvolí sám, tak uvidíme, který den a okamžik si vybere. Termín neřeším. Chci hlavně, aby vše probíhalo bez komplikací a byl zdravý. No, ale klidně o pár dní dříve by to mohlo být :-). Co třeba dnes?

IMG_4470

IMG_3982

IMG_9167

FullSizeRender 48

CVIČENÍ

No, tohle je kapitola sama o sobě. Nebudu vám nic nalhávat. Pořádné cvičení mi v těhu chybělo asi nejvíc z toho všeho, co bylo třeba omezit. Miluji cvičení, hlavně – bikram jógu a běhání – s tím jsem se rozloučila. Nechtěla jsem nic zbytečně pokoušet a hlavně jsem se ani necítila s břichem běhat.

Do 7. měsíce jsem chodila občas na pás ( pouze chůze ), snažila cvičit ruce, trochu zadek, občas jsem zkusila doma TRX, byla jsem párkrát na kole a plavala. Toť vše, ale vždy nějak na pohodu. Žádný odvaz :-) Byla jsem ale celkově hodně aktivní…Takže se to dalo vydržet.

MOJE RADA: já se snažila říkat si, že se v životě nacvičím ještě hodně, že ten fajn pocit po cvičení zažiju ještě mockrát, že se tělo teď musí připravovat na jiný výkon – na POROD. No a tím jsem sama sebe uklidňovala a přesvědčovala, že tak je to v pořádku.. Hlavně v posledních dvou měsících, kdy jsem fakt nedělala nic. Procházky….a to nepočítám…

IMG_4762

PRODUKTY NA TĚLO

STRIE 

Ty mě naštěstí nepotkaly….ZATÍM a doufám, že to tak už zůstane. Vždy jsem se hodně mazala a tělu dávala potřebnou péči. A v těhotenství tomu není jinak. Používala jsem těch produktů nespočet. Na strie jsem zkoušela kokosový olej ( ten mám doma skoro na vše, ale nevím jestli je úplně ideální na strie… ), Bi –oil ( vadilo mně, jak je extrémně mastný a než se vstřebá je to troch doba. S mojí netrpělivostí i pár triček skončilo s mastným flíčkem ) a poslední měsíce Bepanthen. Ten mi nejvíce vyhovoval. Bepanthen se nemastí, můžete se po něm ihned obléci, pokožka je po něm fakt taková elastická a krásně mi voněl. Další věci, kterou jsem ocenila je snadná aplikace z dávkovací pumpičky. Mám i nějaké produtky na miminko. Vy jste si Bepanthen hodně chválili. Tak jsem zvědavá…:-)

IMG_7752 2

PRSA 

Poslední týdny jsem začala používat Purelan od Medely na bradavky. Aby se začaly připravovat na ten zápřah… a musím říct, že jsem snad hned druhý den cítila, že jsou vláčnější….

IMG_8522

POKOŽKA 

Další výborný produkt – od Suavinex zpevňující krém. Miluju jeho vůni, krásně se roztírá a nanáší. Od Suavinex mám i produkty na miminko ( dudlíčky, lahvičky a teď nově elektrický robot na vaření v páře ). Zamilovala jsem si ho. Výrobky mají krásný design, jsou kvalitní a najdte zde vše co potřebujete.

MOJE RADA: myslím, že je důležité poctivě se promazávat už pro svůj příjemný pocit, ale hlavně pro pevnější, pružnější pleť. Samozřejmě, že svou roli tu hraje i genetika, ale to asi u všeho… Ale proč jí trochu nepomoct…?

IMG_8723 2

BONUS a RADA NA ZÁVĚR :-) : V těhotenství se na vás budou informace hrnout ze všech možných zdrojů….Já sama hodně dávám na vlastní intuici, selský rozum a rady přátel. Když má někdo něco vyzkoušeného, osvědčeného a chce mi poradit, jsem za to ráda. Určitě přijdou i okamžiky, kdy budete chtít znát fundovanou odpověď na své otázky. Tady jistě pomůže nějaká odborná literatura ,internet, nebo nějaký předporodní kurz. Hromadné akce jsem si neoblíbila, což ale neznamená, že jsou špatné a nemohou vyhovovat dalším maminkám ….Mně prostě nějak nesedí. Ale i přesto jsem se chtěla všechno dozvědět a pokud možno i něco navíc. A jestli jste na tom podobně, pak zbystřete, chci vám teď – aspoň myslím – dobře poradit !!! Pomohla mi skvělá knížka, kterou mi doporučila kamarádka. A zhruba dva měsíce před termínem jsem objevila vynikající online kurz. Jmenuje se to POROD bez OBAV. Poslouchala jsem online na internetu – SAMA , DOMA :-). Tam, kde se člověk cítí dobře. Mohla jsem si kdykoliv cokoliv zopakovat, odejít a vrátit se, mohla jsem si ty informace užívat a postupně dokonale vstřebávat Dozvíte se tu vše potřebné!!! Od výběru pediatra a nemocnice, přes podporu bondingu, kojení, najdete tu info, co si vzít do porodnice, je tu zkrátka to, co by vás mohlo zajímat. Vše přednáší Majka Staňková velmi citlivým a srozumitelným způsobem. Fakt, tento kurz doporučuji. Zpočátku jsem byla trochu nedůvěřivá, ale postupně jsem začala doslova hltat všechny její lekce. Tento kurz mi zajistil přísun mnoha užitečných informací. Díky za to!!!

Doufám, že vás moje odpovědi uspokojily a něco málo jsem vám poradila…:-)

DSC_4874

Těhotenství je krásné období, budu na ně vzpomínat určitě jen v superlativech, ale má i svá nepříjemná zákoutí. Pro mě je a bylo nejhorší, že člověk nemůže vypnout. V hlavě se trvale usídlí červíček a ten vás nutí podvědomě pořád myslet na bříško a miminko. Hlídá. Nemůžu si jít dát pořádně do těla a zrelaxovat způsobem, na jaký jsem byla zvyklá… Vypotit litry potu a pročistit si hlavu. Je to takové jakoby stálé napětí, ale hlavně zodpovědnost. Za toho mrňouska. I když já jsem všechno brala hodně pozitivně a vlastně jsem mohla dělat prakticky vše, tak mi některé aktivity chyběly. Mám ráda odreagování formou sportu…, zajít si do sauny,… s kamarádkou na drink,….no a to teď prostě nejde. Vím, že na sebe musím dávat nejmíň 2krát větší pozor. Vím, proč to dělám a také vím, že mi to malé odříkání opravdu stojí ( skoro už stálo za to ) za to….:-)

DSC_4870

Photo by MARTINA MATOUŠKOVÁ

PS.: Jsem šťastná, že se moje těhotenské příspěvky stávají populárnější a vy je s láskou čtete. Trochu jsem se toho bála…Ale teď sama vím, jak je tohle téma pro mnoho žen životně důležitým. Mějte se krásně. KISS Vaše skoro mommy Baruš

 

I WANT TO INSPIRE YOU BECAUSE YOU ARE INSPIRING ME

WITH LOVEPEACE

 

 

Content Marketing – Elite Bloggers

 

 

RECENT POSTS