Home Mommy Kojení je DAR

Kojení je DAR

18.6.2016 25 comments

IMG_2109

Krátce po porodu, v nemocničním pokoji, jsem měla plnou hlavu toho, jak strašná bolest to byla, jakou hrůzou jsme s Kubíčkem museli projít….

Do té doby jsem si nedokázala představit, jak náročné to může být. Třebaže jsem si žádné iluze nedělala, moje nejhorší představy byly překonány, bylo to opravdu tvrdé….No a jak jsem tak ležela, byla jsem přesvědčena, že takovou bolest už nikdy – ani náhodou!!!. A ejhle, druhý den – přišly takové bolesti bradavek, že jsem uvnitř křičela – “to už snad neee…”!.Ale když se mi Kubíček přisál k prsu, zaťala jsem zuby i zadek. Přece – když jsem zvládla porod, zvládnu už všechno, natož kojení. A to je pravda pravdoucí …Lidské tělo a v první řadě my – ženy, jsme zázračné bytosti. Nechápu, jakou sílu to v sobě máme.

IMG_2112

Dneska něco málo o kojení a recenze na dvě odsávačky.

Celých devět měsíců jsem věděla, že chci kojit. Jak se porod blížil a já nabírala různé informace, víc a víc jsem si přála, aby nám v tomto směru šlo vše hladce a bez komplikací. Moc mi na tom záleželo. A díky Bohu se to stalo. “Malinkej” je přísavka a nenažranec obecný :-).

Slyšela jsem od mnoha kamarádek, jak velké problémy s kojením měly, že např. po dvou měsících musely skončit nebo – v tom nejhorším případě – ani kojit nezačaly.

IMG_2102

Někdo to má tak, že od začátku ví, že kojit nechce. Má k tomu asi své důvody. Dnes bývá důvodem i práce, maminky chtějí být nezávislé a kojení znamená závislost, miminko se bez vás neobejde. V podstatě vás to poněkud omezuje. Tento postoj sice chápu, ale i zároveň nechápu. Proč nechápu ? Jednoduchá opověď …Všichni víme, jak je mateřské mléko pro mimi zásadní, nenahraditelné, neboť obsahuje všechny potřebné protilátky, živiny a vitamíny .Krom toho se v průběhu kojení vytváří silné mateřské pouto mezi maminkou a dítětem. 4 měsíce plně kojím a pocit, který v době kojení prožívám, je pro mě něco nepopsatelného… Je to intimní, jenom naše a je to čím dál krásnější. Teď, když už je Kubíček větší, začíná víc vnímat a já cítím od něj úžasnou zpětnou vazbu. Neuvěřitelně krásný pocit je vědomí, že teď jste jediná osoba, která mu v tu chvíli může pomoct, dát mu něco k snědku. Vědomí vlastní užitečnosti. Když cítím, jak moc mě ten malinký potřebuje a jak si ty chvíle kojení užívá, tak to je pro mě nejvíc, absolutně nenahraditelné. Nejspíš se stávám asi trochu závisláčkem na kojení….:-).

IMG_2095

Původně jsem měla v úmyslu plně kojit alespoň 6 měsíců, teď ale vím, že to bude určitě déle…, pokud Kubík nebude proti. No, uvidíme, do té doby se ještě může stát cokoliv.

IMG_2111

Nikdy nezapomenu na první pocit, kdy se mi hned po porodu přisál k prsu. Bylo to něco neuvěřitelného. A čím dál víc si uvědomuji, jak pouto mezi námi roste a sílí, jak moc pevné je už teď. Nechci, aby to tak letělo! Náš malinký mi už teď připadá veliký a za chvílí tady doma budu mít chlapy dva….

IMG_2113

No a teď k těm odsávačkám…..

Medelu asi každá maminka zná – je to firma, specializující se vysloveně na kojení / podporu kojení. Filozofie této firmy se mi moc zamlouvá. Opravdu se všemožně snaží pomáhat maminkách po porodu, aby průběh jejich kojení byl co nejhladší.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od Medely mám odsávačku Swing . Tu jsem používala od samého začátku a jsem s ní stále spokojené. Součástí je i speciální lahvička CALMA na kojení. Miminko z ní musí sát stejně jako z prsu. Tudíž neztratí sací reflex a nemusíte se obávat, že by třeba odmítalo k vašemu prsu se znovu vrátit.. Má možnost pít podle svého rytmu, je tu i jedinečný systém ventilace. Ten odvádí přebytečný vzduch z lahve a zabraňuje tak nadýmání bříška. Tuto lahev považuji za velké pozitivum odsávačky.

Medela klade samozřejmě i důraz na kvalitu. Zatím potvrzuju, že drží a stále funguje :-). Určitě všem doporučuji. Cena je trochu vyšší, ale stojí za to.

Můj milovaný Suavinex

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuto značku jsem si hodně oblíbila, je skvělá a mám od ní skoro všechno. Od lahviček, přes dudlíčky až po mnohé další potřebné věcičky, o kterých vám brzy napíšu také. A design – prostě krásný. Odsávačku jsem vykoušela párkrát a byla jsem velmi spokojena. Zacházení s ní je nepatrně jiné, než u Medely. Mimo to, že designově je opravdu nádherná, nadchly mě i jejich sáčky, ve kterých můžete zamrazovat mléko. Vidíte přesně, kolik jste ho tam dala, můžete si připsat datum a objem. Což je super. Lahvičku nemá speciální jako Medela. Je tam klasická savička.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jestliže někdo předpokládá, že odsávačka nebude zapotřebí, tak se velice mýlí a svůj názor si jistě časem opraví. Každá maminka bude s odsávačkou na dosah víc v klidu. Může se totiž cokoliv stát. Já mám jednu nepříjemnou osobní zkušenost – zánět, který mě chytil v noci. Prcek dlouho spal a prs se mi strašně nalil, hodně to bolelo, dostala jsem zimnici a teplotu. Musela jsem ihned ostříkávat a pak se mi ulevilo. A být bez odsávačky – tak to nevím, jak bych zvládala. Přijdou situace, kdy potřebujete někam odejít bez miminka. Pak je dobré pro jistotu odstříkat. My ještě nikdy lahvičku využít nemuseli, protože jsem se vždycky vrátila včas. Ale nikdo nevíme, co přijde příště…

Tak to je dnes vše o kojení, pocitech s ním spojených a o odsávačkách….Co tomu říkáte?? Jaké máte zkušenosti vy? Budu ráda, když se tady s námi maminky podělí.

 

DRESS: Replay

NOSÍTKO: Ergo Baby

PHOTOS: GABRIELA

PS.: Zdravím všechny z ELBY. Je tady nádherně a užíváme rodinné pohody…:-). Sledujte SNAPCHAT – bklog. KISS Vaše Baruš

 

I WANT TO INSPIRE YOU BECAUSE YOU ARE INSPIRING ME

 

WITH LOVEPEACE

RECENT POSTS